300 Squadron
In mobilitate vis nostra

De Eurocopter Cougar AS 532U2 is een tweemotorige militaire transporthelikopter die in 41 krijgsmachten wereldwijd zeer actief wordt gebruikt. De Cougar is belastbaar met lichte tot middelzware ladingen die onder de romp worden aangehaakt.

De taken van de Cougar zijn troepenverplaatsing en herbevoorrading. Daarnaast kan hij worden ingezet voor gewondentransport en assistentie bij brandbestrijding.

De 5 in het typenummer AS 532U2 van de Cougar geeft aan dat het de militaire versie is van de AS 332 Super Puma. AS staat voor de originele ontwerper van het toestel, het Franse Aerospatiale. De U staat voor utility-helikopter en de 2 verwijst naar het upgrade level.

In het buitenland worden diverse andere versies van de Cougar gebruikt, zoals een uitvoering als vliegend radarplatform en als anti-schip helikopter.

De Cougar heeft een intrekbaar landingsgestel. De 4 bladige hoofdrotor en staartrotor kunnen een beschieting met een 20-mm-kanon of een 12,7-mm-machinegeweer doorstaan. De luchtinlaten van de twee turbinemotoren zijn ontworpen om het inzuigen van zand of ijs tegen te gaan. De Cougar is voorzien van een vierassige automatische piloot, die de bemanning verlichting in werkdruk kan geven tijdens operationele inzet.