300 Squadron
In mobilitate vis nostra
Bezoek onze webwinkel
Cougar maakt landing aan boord

APO 2017

Op zondag 27 augustus is de S-442 vertrokken naar Den Helder om aldaar op te vliegen op de Zr. Ms. Rotterdam.

Gedurende de periode augustus- december 2017 zal het 300 sqn samen met het amfibisch transportschip de Zr. Ms. Rotterdam participeren aan de Anti Piraterij Operatie Atalanta 2017 locatie Somalië.
De bemanning bestaat uit Nederlandse en Zweedse militairen.

Het 300 sqn zal deelnemen met ongeveer 20 man, bestaande uit vliegers, loadmasters en technische dienst. Daarnaast is er ook ondersteuning van sectie Inlichtingen, VUT, LSE en OGZ.

De Scandinavische collega's nemen gevechtsboten (CB90’s) mee naar Oost-Afrika. Dat kan want de Rotterdam biedt voldoende ruimte. Het schip is naast de Cougar verder voorzien van onder meer drones en uitgebreide medische faciliteiten. Onderweg naar de Somalische wateren is er nog een integratieoefening. Zo begint de Nederlands-Zweedse bemanning straks op elkaar ingespeeld aan de Europese missie.

De Rotterdam zal voor Atalanta schepen van het Wereldvoedselprogramma begeleiden, kwetsbare schepen beschermen en piraterij verstoren.

Piratenrisico blijft

Zeerovers vormen voor de kust van Somalië al jaren een gevaar voor de scheepvaart. Vóór 2012 werden tientallen schepen gekaapt in ruil voor grote sommen losgeld. Dankzij de internationale inspanningen waren er sindsdien weinig succesvolle kapingen. Maar de regio is instabiel en het piratenrisico blijft.

Het 300 sqn is in de periode 2011-2013 reeds ingezet voor Anti Piraterij Operaties, Ocean Shield en Atalanta.